Bahan-bahan kek coklat:
- 250gm Butter
- 3/4 cawan gula
- 4 biji telur
- 2 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan serbuk koko
- 1 cawan air atau susu cair
Bahan-bahan coklat cair atau topping
- 1 sudu marjerin
- 2-3 sudu susu pekat manis
- 2-3 sudu serbuk koko
- sedikit air
Cara buat kek coklat:
- 1. Bancuh serbuk koko dan air atau susu cair.
- 2. Pukul butter dan tambah gula sehingga kembang.
- 3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. pukul lagi.
- 4. Masukkan tepung gandum selang-seli dengan bancuhan kok tadi sambil terus memukul.
- 5. Kukus 45 minit.
Cara buat coklat cair untuk topping:
- 1. Cairkan 1 sudu marjerin.
- 2. Masukkan susu pekat manis dan serbuk koko
- 3. Tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat
Siap…selepas kek masak, siram kek dengan coklat cair..boleh juga tabur coklat rice jika nak..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan